Leta i den här bloggen

torsdag 8 juni 2017

Sommarläsning


Varsågoda här är lite blandade boktips inför sommarens lata dagar. Trevlig sommarläsning önskar Skolbibliotekarierna!

Jag ger dig solen av Jandy Nelson handlar om tvillingarna Noah och Jude som är mycket olika. Noah är den som är fantastisk på att teckna och som lever sitt liv genom bilderna. Jude lever här och nu tillsammans med kompisar, men även hon är en fantastisk konstnär. Så händer en fruktansvärd tragedi i tvillingarnas liv och allt förändras. Boken är skriven så att Jude och Noah berättar i vartannat kapitel, dessutom med en tidsskillnad på tre år: när Noah berättar är de 13 år och när Jude berättar är de 16 år. Det gör att man förstår att det hänt mycket i mellantiden, sådant som nystas upp vartefter under berättelsens gång. Trådar vävs samman på ett finurligt och överraskande sätt, det är inte en bok man kan förutse handlingen i. En fantastisk bok som även vuxna kan läsa med stor behållning!

Vinnare av Augustpriset 2016, Tio över ett av Ann-Helén Laestadius är en tänkvärd bok om ett otroligt och ofattbart ämne som sker i nutid. Kiruna måste flytta men Maja som trivs i sitt gamla hus vill inte flytta. I skolan ska hon debattera mot flytten. Lyssnar de som bestämmer på vad ungdomar tycker? Och kan Maja komma överens med sin första kärlek Albin som står på den andra sidan? Den här boken utökar kunskapen kring vad som sker i en annan del av Sverige. Passar bra för högstadiet.

Mornitologen av Johanna Thydell, den här boken kom ut 2016 och handlar om Moa, som sedan hon var liten, bor ihop med sin pappa, styvmor Susanne och deras son Lucas. Allt fungerar hyfsat bra för Moa tills hon en dag blir överraskad av att hennes biologiska mamma hör av sig. Hedvig, som mamman heter vill få kontakt med sin numer 16-åriga dotter. Den här boken handlar om frågor som ansvarskänsla och ha förmåga att göra rätt för sig.

Billie avgång 9:42 till nya livet av Sara Kadefors, ska ni läsa en bok i sommar, läs den här. Billie ska placeras i fosterfamilj, men tvärtemot mångas föreställningar om fosterbarn, ser Billie fram emot att få komma till en familj. Hennes mamma är svårt sjuk och har svårt att ta hand om henne. Billie kommer till en prästfamilj i Bokarp med öppet sinne och vill gärna passa in. Men i det lilla samhället hålls skenet uppe lite väl perfekt. Billie märker snart att något är på tok. Boken placeras på mellanstadiet i biblioteket men passar såväl högstadiet som för vuxna.

Någon som ska på läger eller kollo i sommar? Det har kommit flera böcker under året som utspelar sig på läger och kollo men jag råder er att läsa dem efter vistelsen. Det vimlar av spöken, mördare och mörka undertoner. Rum 213 av Ingelin Angerborn känner väl de flesta till eftersom filmen varit så omtalad. Läs boken istället där kommer skräcken smygande och spänningen byggs upp. Boken Drömfångarna av Mattias Lönnebo utspelar sig också på kollo, mellan dröm och verklighet. Den är mer fantasy och innehåller mer glädje och humor än Rum 213. Båda passar mellanstadiet. Och så har vi två böcker för högstadiet som utspelar sig på konfirmationsläger. I Vilse av  Karina Berg Johansson kommer två kanoter på efterkälken och vi får följa fem tonåringar ensamma i vildmarken. Det blir snart splittringar i gruppen och någon förföljer dem. Till sist Lägret av Lena Ollmark som är sprillans ny. Den handlar om Hannah som motvilligt följer med sin kompis Emil trots att hon inte är ett dugg intresserad av Jesus och Gud. Hur det går för dem vet jag inte än men det börjar bra och författaren har en förmåga att föra in gamla spökhistorier i nutiden  som tilltalar mig mycket.2 kommentarer:

  1. Vad roligt att ni gillade min bok, Drömfångarna. Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma, hoppas du har sett att vi tipsat om den i ett filmklipp också. http://skolbibliotekuddevalla.blogspot.com/2017/06/birgitta-berattar-om-dromfangarna-av.html

      Radera