Leta i den här bloggen

onsdag 30 augusti 2017

Med förintelsen i bagaget av Sioma Zubicky

Sioma Zubicky berättar hur han som jude hamnade i Auschwitz, nazisternas dödsläger. Han berättar om resan dit, sorteringsprocessen och arbetet i lägret. Sioma berättar sakligt och konkret. Det här är en bok som alla bör läsa.

Jag fick frågan som skolbibliotekarie en gång, varför ska man läsa om andra världskriget? Det finns ju så många andra krig och annat lidande, varför just andra världskriget och judarna? Svaret finns i den här boken, att vi inte får glömma. Sioma föreläste i 20 år på skolor i Sverige efter sin pensionering. Han träffade en miljon elever. Sioma berättar hur det gick till när nazisterna skiljde vi från dom, godtyckligt och slumpmässigt. Alla som betraktades vara "fel" skulle bort.

Med boken berättar han sin historia, ett bevis, en ögonvittnesskildring. Jag önskar att jag som skolbibliotekarie kunde ge eleven som ställde frågan, en liknande ögonvittnesskildring även från andra delar av världen under samma tidsperiod, eller från krigen som skulle följa efter andra världskriget. Men det kräver en hel del från överlevande att berätta och orka minnas. Sioma Zubicky orkade. Det är en tunn bok, språket är lättläst och passar på högstadiet och uppåt.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar