Leta i den här bloggen

onsdag 23 augusti 2017

Strimmor av hopp av Ruta Sepetys


I den här boken får vi följa med Lina på en ofrivillig resa över halva jordklotet. Lina är 15 år och bor i Litauen, året är 1941. I första kapitlet knackar NKVD, den sovjetiska hemliga polisen, på familjens dörr och utan förklaring tvingas de lämna hus och hem. Linas mamma är förberedd och får med sig en del värdesaker men hennes lillebror förstår ingenting. Linas pappa är inte hemma, har han redan blivit bortförd?

Vi får följa Linas väg österut och sedan norrut genom hela Sovjetunionen, i godsvagnar och på lastbilsflak. De stannar med jämna mellanrum och sätts i arbete men aldrig får de veta varför de blivit fängslade eller vart de är på väg. Trots att de lever i misär och behandlas mycket illa så är det en varm och hoppfull berättelse.De lär känna sina medfångar och håller ihop, hjälps åt och delar med sig. Och hela tiden försöker Lina skicka meddelanden och lämna spår till sin pappa.

Detta är väl en vuxenbok men den har ett flyt, ett fint språk och ett gripande ämne så det är lätt att dras med och följa Linas väg genom Stalins skräckvälde under andra världskriget.
Är du bra på engelska så kolla på författarens egen presentation av boken här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar