Leta i den här bloggen

måndag 11 september 2017

På flykt från andra världskrigets fasa av Kim Kimselius

Det här är Kim Kimselius andra bok om andra världskriget. De som känner igen Kim vet att Ramona och Theo träffas för första gången i Tillbaka till Pompeji.  Men även om man inte har läst den så ger författaren tydliga förklaringar i början av boken hur de har träffats tidigare och hur de förflyttas för andra gången till andra världskriget. Det här är inte någon uppföljare till hennes första bok om andra världskriget men jag känner igen vissa namn som återkommer även i denna.

Ramona och Theo är med om en flygplanskrasch och hamnar med fallskärmar rakt i Frankrike precis innan Vélodrome d´Hiver-räden. Nazisterna har ockuperat Frankrike och planerar att samla alla judar i idrottsstadion innan de deporteras till koncentrationsläger. Ramona och Theo som har läst om andra världskriget i skolan vet att de måste göra allt de kan för att rädda så många judar som möjligt.

Kims faktadel för vetgiriga är väldigt bra om du ska skriva om andra världskriget i skolan. Berättelsen i sig är spännande men boken är ganska tjock och mer av  en äventyrsberättelse om några av de händelser som utspelade sig i Frankrike.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar