Leta i den här bloggen

tisdag 8 maj 2018

FRANKENSTEIN 100 ÅR
Den klassiska skräckromanen utkom ursprungligen 1818

Frankenstein eller den moderne Prometeus är en skräckroman skriven av Mary Wollstonecraft Shelley     och publicerades 1818. Vissa kritiker anser dessutom att romanen borde räknas som den första science fiction-romanen.

År 1816 besökte Mary och Percy Bysshe Shelley Lord Byron i Schweiz. Det var en mycket regnig sommar och för att fördriva tiden läste de gotiska berättelser för varandra. Lord Byron föreslog att de alla skulle skriva varsin skräckberättelse. Marys bidrag blev Frankenstein

Handlingen i korthet: Den unge vetenskapsmannen Victor Frankenstein lyckas skapa en konstgjord människa. Denna försöker bli omtyckt men hans upphovsman grips av fasa för sin skapelse och stöter bort den. Varelsen förvandlas till ett monster som regerar Frankensteins hela tillvaro och blir hans öde.

Mary Shelley, 1797-1851, var en brittisk roman- och novellförfattare. Hon var gift med poeten Percy Bysshe Shelley. Hon var för den tiden politiskt radikal. Hennes pappa var den politiske filosofen William Goodwin,1756-1836, och hennes mamma var feministen och filosofen Mary Wollstonecraft, 1759-1797.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar