Leta i den här bloggen

onsdag 2 maj 2018

Ska du göra författarporträtt?

Hur brukar du göra när du letar fakta?
Jag brukar väl googla och kolla de översta träffarna men det är inte alltid det räcker. Ibland hittar man bara reklam och försäljare. Här är några tips på olika källor om ungdomsboksförfattare.

Tänk alltid på avsändaren, vem som har gjort sidan och varför den är gjord. Försök hitta olika avsändare och var källkritisk! Är källan trovärdig, är källan relevant?

De flesta författare har en blogg eller en sida där de presenterar sig själv. Det är en bra källa men tänk på att det är vinklat, författaren väljer att presentera visa sidor av sig själv.

Bokförlagen som ger ut och säljer författares böcker brukar också presentera dem. Där brukar det finnas bra och korrekt information men tänk på att syftet med sidan är att sälja böcker.

Wikipedia är bra för aktuella ämnen och författare som är aktiva. På Wikipedia kan vem som helst lägga ut information, kolla gärna under flikarna historik och diskussion samt källhänvisningar längst ner i artikeln. Alla artiklar på Wikipedia är olika, fundera över hur trovärdigt artikeln om din författaren är.

Missa inte att kolla efter intervjuer, filmer och ljudklipp med författaren. Enklast är det att klicka på videor på google eller söka på youtube. Det är ju författaren själv som pratar men kanske kommer det fram lite olika saker beroende på vem det är som intervjuar.

På sidan barnens bibliotek finns intervjuer med de flesta barn- och ungdomsförfattarna, både som text och film.

Leta efter recensioner av din bok. Tänk på vem som gjort recensionen, är det en expert eller en privatperson? Är det en elev i din parallellklass, en mer professionell bloggare eller en kritiker på en dagstidning? För att hitta recensioner kan du helt enkelt skriva titeln på boken och "recension" på google, du kan också klicka på nyheter på google. De stora bokhandlarna Bokus och Adlibris brukar också länka till bloggat om varje bok längst ner på sidan.

Det finns många sidor som du inte får träff på när du googlar. Det kan till exempel vara databaser med fakta skriven och kontrollerad av experter. Sådana databaser kostar pengar och på skolan har vi ju NE som du säkert känner till. Men där finns inte så mycket om våra författare. Prova istället Alex, det är en databas som bara handlar om författare och skrivande. Du kommer bara åt den när du är i skolan.https://www.alex.se/lexicon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar