Leta i den här bloggen

fredag 13 juli 2018

Tips på inlästa böcker för högstadiet

Alla elever i våra skolor kan logga in på Inläsningstjänst och lyssna på böcker. Du kan lyssna både med din Chrome-dator eller ladda ner en app i din mobil eller surfplatta. Det är främst tänkt för läromedel men där finns en hel del skönlitteratur. Behöver du hjälp med inloggningen? Testa funktionen Glömt lösenord? så får du ett mejl till din gapp-adress. Pedagoger kan också vända sig till oss för att få hjälp. Det är lite svårt att söka och hitta böcker om man inte vet vad som finns och vad man vill ha. Så här kommer några tips!
  • Börja med att välja skönlitteratur i rutan där det står Alla kategorier.
  • Sök på en författare. Johanna Nilsson och Camilla Jönsson är två författare som skrivit flera böcker för tonåringar. Eller sök på Johansson så hittar du böcker av Leif, Eva Christina, KG och Mats. 
  • Sök på ett bokförlag. De två största förlagen som ger ut lättlästa böcker heter Hegas och Nypon. Nästan alla deras böcker finns i fulltext hos Inläsningstjänst. Det kan vara svårt att se vilka åldrar de passar för, det finns böcker för förskoleklass ända upp till gymnasiet.
Vi har satt ihop en lista här med titlar som vi tror ni kan gilla. De är ganska korta, har en speltid på 1-2 timmar. Beskrivningen kommer från förlagen, alltså de som säljer boken. Så det är läge att vara lite källkritisk, de skriver knappast något dåligt om sina böcker!


Johanna Nilsson har skrivit 4 böcker om Johan.
Hela hans värld kretsar kring fotboll. Han drömmer om att bli proffs som Zlatan och spela i landslaget. Johan har dyslexi och hatar att läsa och skriva. Men han vill komma in på fotbollsgymnasiet. Han bara måste! Det är på liv och död!


Bröder i brott av Sean Rodman
Ett oväntat byte möter de två bröderna ombord på Finlandsfärjan. Planen var att i lugn och ro bryta sig in i de parkerade bilarna på bildäcket och stjäla pengar. Men i en skåpbil gör de ett helt annat fynd – en kidnappad flicka. Resan, som skulle bli brödernas väg ut ur kriminaliteten, tar en helt annan vändning. Plötsligt blir allt på liv och död.Martin Jonols har skrivit 3 böcker om Minna. Jag tror att Lyssna på mig kom först.
Kära gamla dagbok, lyssna nu! Minna spelar hiphop tillsammans med sin kompis Jossan. Och hon är faktiskt rätt grym på att sjunga och skriva texter. Musiken blir Minnas flykt från allt som snurrar i huvudet. Som att hennes mamma dejtar en sjukt störig snubbe. Och att prylar på ett mystiskt sätt har börjat försvinna där hemma.


Vem bryr sig? av Camilla Jönsson
En bok om modet att våga bry sig om. När Isak börjar i sin nya klass märker han snabbt att något inte står rätt till. Ett litet gäng styr över alla och ingen vågar säga ifrån. Mest är det Tova som blir mobbad. Tova som bor granne med Isak och som har ett leende som får det att pirra i magen på honom. Men vågar Isak vara den som säger ifrån och som försöker sätta stopp för mobbingen? Eller ska han göra som alla andra – och inte bry sig?
I fortsättningen Spelar roll? kan du läsa om Sigge som dyker upp i första boken.


Döden från skyn av Martin Palmqvist 
Mord på hög höjd. Det är sommar i staden. Värmen är tryckande. En död man hittas framför ett höghus. Kriminalpolis Ester Hård kommer till platsen. Har mannen tagit sitt eget liv? Eller är det mord? Trots att Ester Hårds eget liv är rörigt försöker hon finna lösningen. Ledtrådarna tar henne tillbaka i tiden. Till en kyrka, till ett pojkrum i Skåne och till ett fängelse för personer som är dömda för mord. Steg för steg närmar hon sig den obehagliga och skrämmande sanningen.
Operation Blodsdiamant av Benni Bödker
Allt börjar på Moray – världens hårdaste skola. Här utbildas agenter och spioner. Kraven är höga, och de flesta av eleverna blir inte kvar längre än ett halvår. På schemat står ämnen som satellitövervakning, spionage och kodkryptering.Nu kommer en ny rafflande serie från Benni Bødker, med högt tempo och spänning från allra första sidan. I denna den första boken i serien gör Malik ett ödesdigert misstag på en övning. Enligt skolans hårda regler ska han kastas ut, men Malik är beredd att göra vad som helst för att få gå kvar på skolan. Han får en sista chans att visa vad han går för. Han ska genomföra en riktig operation i mörkaste djungeln, bland rebeller och legosoldater. Operation Blodsdiamant kan börja …En bättre värld av William Kowalski
Angelique driver ett hem för hemlösa mödrar och deras barn. Droger, prostitution och våld är vardag för flera av barnen och kvinnorna. En dag dyker syskonen Jamal och Rose upp från ingenstans. De är rädda och hungriga. Angelique försöker hitta ett nytt hem åt barnen. Hon fascineras särskilt av sjuårige Jamal som verkar leva i en helt egen värld.


Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad
Lättläst bearbetning.
Allt börjar som ett sommaräventyr. Amàr, hans far och syskon bilar hela vägen från Västerås ner till sin kurdiska släkt i Irak. Det är första gången på länge som Amàr är tillbaka. Till en början tycker han att allt är underbart. Men snart förstår Amàr att familjen planerar något som han är – men inte vill – vara en del av: Ett bröllop mellan honom och hans kusin Amina.
Förbjudet område av Sean Rodman
Bex, Asha och Jake har en udda hobby. De tar sig in på förbjudna områden, som gamla byggnader och höga broar. Det är både olagligt och farligt. Väl inne tar de foton, som de sedan lägger upp på en hemsida. De kallar sig utforskare. En dag kommer en ny kille till klassen. Han vill att Bex ska hjälpa honom att komma in på ett företagsområde. Och Bex ställer upp. Men det skulle han aldrig ha gjort. Det kommer att påverka resten av hans liv.
Täcknamn Mattias av Jørn Jensen
Mitt i natten blir Rasmus väckt av sin pappa. Ett mc-gäng är på jakt efter dem och de måste fly. De får ett nytt hem och nya namn. Rasmus får inte ta kontakt med sina kompisar. Trots nya identiteter är de på ständig flykt undan mc-gänget. Rasmus vägrar att ge upp sin identitet, sitt gamla liv och sina vänner. Rappt, aktuellt och spännande om en kriminell värld med egna regler som de flesta av oss aldrig får insyn i.
Läs den spännande fortsättningen i Nätet dras åt.Texter och bilder till böckerna är kopierade från hegas.se respektive nypon.se

Testa vidare själv och sök på:
En sista ledtråd av Kristin Butcher
Det vita rummet av Sarah N. Harvey
Efter båten av Johanna Nilsson
Lotten av Kerstin L Hahn
Robinson Kruse av Daniel Defoe
Spindelns hemlighet, med flera av Eva Christina Johansson 
Det ringer, det ringer av Holmström Degerman Anna
Hackaren av KG Johansson

Trevlig läsning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar