Leta i den här bloggen

fredag 3 augusti 2018

Tre böcker om övergrepp

Gro Dahle har här tillsammans med sin man illustratören Svein Nyhus, skapat oförglömliga allåldersböcker i bilderboksform. De är skrivna på ett poetiskt sagoboksspråk, som går direkt in i hjärtat. De tre böcker jag ska berätta om här, handlar alla om olika typer av övergrepp mot barn.

Bläckfisken handlar om en liten flicka som blir utsatt för incest. Den arge handlar om våld och hot i hemmet. Kriget handlar om en uppslitande skilsmässa.

Böckernas gemensamma tema är: Du är inte ensam om det du upplevde. Det är inte ditt fel att det hände. Du måste våga prata med någon du litar på om det som hänt dig. Om du inte gör det, fortsätter kriget, ilskan och bläckfisken i all evighet.

Text och bild flyter samman på ett fantastiskt sätt och förstärker varandra. Böckerna är sinsemellan väldigt olika i färgsättning och uttryck, men väldigt känslostarka.

Alla tre böckerna har ett ljust och hoppfullt slut, trots sitt tunga ämne. Bör läsas av vuxna och barn tillsammans, då böckerna öppnar för samtal och diskussioner. Passar även att läsas av vuxna, samt pedagoger i skola och barnomsorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar